Dit leer-werktraject ontstond eerst door een samenwerking tussen Veiligheidszorg Drenthe en PI Ter Apel. Later deed ook CTP Veldzicht mee. En dat is nu alweer 5 jaar zo. Vanuit Arbeidsmarktregio Drenthe is er budget voor.
Bij huis door faillissement
Marcel is 43 en is nu zo’n 5 maanden bezig met het leer-werktraject. Vanaf 2013 kwam Marcel bij huis omdat zijn werkgever failliet ging. Tijdens het huisvader-zijn, keek hij wat er op z’n pad kwam. Zo haalde hij het rijbewijs om op de heftruck te rijden. Altijd handig voor als hij op een magazijn kwam te werken. Marcel wist niet zo goed wat hij wilde. Toen zag hij een vacature voor BOA in de trein. Dat werd toen niets, maar zijn jobcoach kwam wel met het idee om “iets te doen” met een opleiding als beveiliger. En dat werd het leer-werktraject dat Marcel nu volgt.
Voortraject
Gedurende 8 tot 10 weken kreeg Marcel 1 dag in de week groepsles over beveiliging. En daarnaast waren ze 1 avond in de week bij PI Ter Apel. Daar vertelden ze alles over wat het vak beveiliger allemaal inhoudt. Daarbij kregen ze ook een rondleiding. Na dit voortraject kwam Marcel bij Veldzicht en nu gaat hij nog 1 avond in de week naar school.
Kennis delen
Bij Veldzicht leerde Marcel Deddy kennen. Deddy werkt al ruim 30 jaar bij Veldzicht. Hij doet daar van alles, waaronder de begeleiding van de beveiligers. Door zijn brede kennis weet Deddy veel. En die kennis deelt hij graag met anderen. “Deddy heeft altijd tijd voor een praatje. Of hij neemt de tijd om je iets uit te leggen. En dat is erg fijn.” zegt Marcel.
Niet onopgemerkt
De manier waarop Deddy beveiligers begeleidt, blijft niet onopgemerkt. Zelfs vanuit de PI Ter Apel of Zwolle krijgt hij soms vragen hierover. “Doel is om goed opgeleide beveiligers af te leveren, die er klaar voor zijn om aan het werk te gaan.” vertelt Deddy. Op dit moment begeleidt hij 4 beveiligers in opleiding.
Geen dag is gelijk
Het contact met mensen vindt Marcel het leukste aan z’n baan bij Veldzicht. Hij zou dan ook liever geen beveiliger op een bedrijventerrein worden. “Dan loop je je rondjes, maar ziet verder bijna geen mensen. Niets voor mij.”, geeft Marcel aan. Elke dag bij Veldzicht is anders. Zijn werkdag begint om 7.45 uur, maar hij is er altijd al tussen 7.00-7.15 uur. Hij niet alleen; het hele team is er dan al. “Zo heb je tijd om je mail te lezen, de planning te bekijken en een bakkie koffie te drinken. Maar ook nemen we met elkaar de dag door.”, vertelt Marcel.
Naar school
Iedere maandagavond gaat Marcel nu naar het Noorderpoort College in Groningen. En de theorie die hij daar krijgt, vindt hij best pittig. Marcel is meer van de praktijk en niet van de theorie. Maar hij snapt heel goed dat dit wel nodig is. “Die theorie heb je echt nodig om het werk als beveiliger goed te kunnen doen.”, zegt Marcel. Gelukkig krijgt hij alle tijd om zijn diploma te halen. In principe heeft hij 18 maanden de tijd. Maar als hij het snel doet, dan kan hij in 9 maanden klaar zijn. Het geeft hem een rustig gevoel dat hij er eventueel langer over mag doen. “Natuurlijk probeer ik zo snel mogelijk klaar te zijn. Dan kan ik op zoek naar werk als beveiliger.” aldus Marcel.
Zelfvertrouwen
Marcel is blij met z’n plek bij Veldzicht en de opleiding die hij volgt. “Dit is de eerste baan waar ik echt plezier in m’n werk heb. En het zorgt er ook voor dat mijn zelfvertrouwen is gegroeid.” vertelt Marcel enthousiast. Wel mist hij af en toe wat actie, maar hij realiseert ook dat dit tijdens de opleiding nog niet kan. Dat is niet veilig genoeg.
Waardevol
Deddy vindt het begeleiden van beveiligers in opleiding erg waardevol. Hij ziet dat zijn begeleiding de mensen écht op weg helpt naar betaald werk. “En dat is prachtig om te doen!”, aldus Deddy. Met het diploma op zak en de werkervaring bij Veldzicht kan iedereen aan de slag in de beveiligingsbranche. En niet alleen bij justitie, ook bij bijvoorbeeld de GGZ.