Een basisplaats met Scoren in Drenthe

20-04-2022

Met Scoren in Drenthe dragen Stichting FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de Arbeidsmarktregio Drenthe (gemeente Emmen, Borger-Odoorn, Coevorden, Hoogeveen, De Wolden, Midden-Drenthe en het UWV) gezamenlijk bij aan het verminderen van jeugdwerkloosheid in de regio.

Scoren in Drenthe is een voetbalproject voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 27 jaar die wonen in de arbeidsmarktregio Drenthe. Met zestien gemotiveerde deelnemers startte Scoren in Drenthe op woensdagmiddag 2 februari op De Oude Meerdijk. Het betreft mensen die om wat voor reden dan ook zijn vastgelopen met het afronden van hun studie, het vinden van een (eerste) baan of die door andere persoonlijke omstandigheden handvatten zoeken voor een volgende stap. Tijdens het project, dat een half jaar duurt, worden deelnemers begeleid om een volgende stap in hun carrière te zetten bij en met FC Emmen.

Door met deze jongeren in teamverband samen te werken wordt er toegewerkt naar een mooie toekomst. Ze krijgen onder andere twee keer per week voetbaltraining van FC Emmen en nemen deel aan bijeenkomsten die een bijdrage leveren aan de persoonlijke- en groepsontwikkeling. Daarnaast krijgen de deelnemers individuele loopbaanbegeleiding en coaching. Samen met Jan Korte (jobcoach bij USG Restart) en deelnemer Andrea van Baardwijk wordt er gekeken naar hun verwachtingen en de doelen van het project. 

Jan Korte

Bij FC Emmen is Jan Korte met name bekend vanuit zijn functie als scout. Naast zijn technische rol bij FC Emmen is Jan ook jobcoach bij USG Restart. USG Restart helpt mensen die willen werken aan hun ontwikkeling en loopbaan tijdens het werk. Ook als het lastig is doordat iemand langdurig buiten het arbeidsproces heeft gestaan of door beperkingen moeilijk een passende baan kan vinden. Tijdens het project Scoren in Drenthe verzorgt USG Restart, in onder andere de persoon van Jan, ook de jobcoaching.

Zo’n twaalf jaar geleden kwam Jan vanuit zijn rol als algemeen directeur van SC Veendam al in contact met USG Restart. Via het netwerk van SC Veendam probeerde hij, samen met USG Restart, om mensen met een uitkering aan werk te helpen. En gezien zijn eigen situatie is de combinatie van werken in het voetbal en als jobcoach bij USG Restart een logische, zo legt Jan uit.

,,Zelf heb ik drie kinderen, waarvan één autisme heeft. Ik heb altijd al gedacht: ‘als ik mensen met een (arbeids)beperking kan helpen, dan doe ik dat’. Wat ik in Veendam deed is op hoofdlijnen vergelijkbaar met het project Scoren in Drenthe. Dit zijn ook mensen die ver van de arbeidsmarkt staan. Ze willen graag een opleiding starten of werk vinden.”

Andrea van Baardwijk

De 23-jarige Andrea uit Emmen is een van de deelnemers van Scoren in Drenthe. Ze helpt in haar vrije tijd veel bij haar voetbalvereniging en wil graag een opleiding vinden die bij haar past. Toen Andrea het project voorbij zag komen twijfelde ze geen moment om zich aan te melden. ,,Voor mij was het nu of nooit. Ik zat op een kans te wachten en heb hem gegrepen. Scoren in Drenthe geeft mij het gevoel dat het me gaat helpen om aan het einde van dit traject te vinden wat mij leuk lijkt.”

Leren kennen

Nu de eerste weken van het project achter de rug zijn, krijgt Jan steeds een beter beeld van iedereen: ,,Hoe verschillend elke deelnemer ook is, je leert elkaar kennen en krijgt op die manier beter zicht op iedere individuele deelnemer.” 

Ook Andrea is ondanks de grote onderlinge verschillen in de groep positief verrast: ,,Ik vind het mooi om te zien dat iedereen respect heeft en elkaar meehelpt. Dat werkt ook motiverend naar elkaar toe.”

Een volgende stap

Naast de voetbaltrainingen en bijeenkomsten gericht op de persoonlijke- en groepsontwikkeling van de deelnemers, begeleidt Jan samen met zijn twee collega jobcoaches de deelnemers ook persoonlijk. ,,USG Restart kijkt samen met FC Emmen (Naoberschap) en de samenwerkingspartners binnen het Werkgeversservicepunt van de AMRD naar potentiële werkgevers die het zien zitten om deze deelnemers een kans te bieden als het gaat om een stageplek, een werkervaringsplek of een baan. Wij doen dan de jobcoaching van een deelnemer op de werkplek en leren hem of haar samen te werken en te werken aan andere (arbeids)vaardigheden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de communicatie met de werkgever”, aldus Jan.

Overwinning

Jan is ambitieus over het eindresultaat: ,,Ik ben heel prestatiegericht ingesteld. Iedere deelnemer is voor mij eigenlijk een wedstrijd. Ik ben pas tevreden wanneer ze zelf tevreden zijn met hun behaalde doelen. Het is altijd een grote uitdaging, maar iedere keer als het weer een succes is, dan hebben de deelnemer en ik samen de wedstrijd gewonnen.”

Andrea hoopt een leuke opleiding te vinden die haar naar een mooie baan zal leiden: ,,Ik denk dat ze mij hier in de juiste richting kunnen helpen. Ik ben erg blij dat ik me heb aangemeld voor Scoren in Drenthe en zit hier op de juiste plek om weer een stap in mijn eigen ontwikkeling te maken!”

Cookie-instellingen