Zicht op een mooie toekomst in het groen

31-05-2021

Leerwerkbedrijf Stark en de gemeenten De Wolden en Hoogeveen zijn in juli vorig jaar gestart met een leerwerkroute ‘groen’. Deze route is bedoeld om mensen vanuit de Participatiewet te begeleiden naar een baan in het groen.

Met succes, want een paar deelnemers van het eerste uur zijn al doorgestroomd naar een baan of een opleiding.

Ab Peters is accountmanager bij WSPD en de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. Hij was betrokken bij het opzetten van de nieuwe leerwerkroute. “We zijn vorig jaar juli begonnen met een klein groepje kandidaten. In het begin leren ze vooral praktische vaardigheden en zaken op het gebied van goed werknemerschap. En ze volgen ook cursussen, zoals VCA en Veilig Werken Langs de Weg. We proberen in beeld te komen bij verschillende werkgevers in de regio, bijvoorbeeld door daar een dag te gaan werken. Dat gaat goed; een paar deelnemers hebben inmiddels een vaste baan of ze volgen een BBL-opleiding”, vertelt Ab.

Ritme en regelmaat

Yustin Abrahams is een van de deelnemers. Hij heeft een baan bij de gemeente Hoogeveen en start in september met een BBL-opleiding. Yustin: “De leerwerkroute is een mooie manier om te starten. Zo kun je wennen aan het ritme en ontdek je of de groenvoorziening iets voor je is. Ik vind het hartstikke leuk werk.”

Ook Immo Booij is blij met zijn betaalde baan bij Buurtbeheer. Hij vertelt: “Ik zat al een tijdje thuis en had veel zin om weer aan de slag te gaan. Het is fijn om nu meer regelmaat te hebben. Ik begon vorig jaar juli met twee ochtenden in de week en werk nu 32 uur. We hebben een heel leuk team. Sommige collega’s hebben psychische problemen of ADHD, maar daar leer je al snel mee omgaan. We houden er gewoon rekening mee als iemand een keer een wat mindere dag heeft.”

Goede sfeer

Voorman Jaap Jan Herrema (Stark) beaamt dat: “Soms moet je als begeleider wat meer geduld hebben en iemand even wat ruimte gunnen. Maar de sfeer in het team is heel goed en iedereen accepteert elkaar. Het zegt wel genoeg dat er nog niemand is afgehaakt! Elke vier of vijf weken plan ik voor elke deelnemer een gesprekje in met de opleidingscoördinator erbij. Dan bespreken we wat er goed gaat en waar iemand nog aan moet werken. Als deelnemer mag je ook zelf aangeven wat voor werkzaamheden je het meest aanspreken en welke cursussen je nog graag wil doen.”

Vertrouwen

Dat is ook de ervaring van Peter Jonkman. Hij volgt op dit moment de leerwerkroute en wil graag doorstromen naar een baan bij Staatsbosbeheer. Peter vertelt: “Er wordt veel rekening gehouden met je wensen. Zo hoop ik binnenkort een cursus kettingzagen te gaan doen. Ik wil ook graag meer leren over verschillende planten, misschien kan ik daar ook een cursus over volgen. Ik hoop dat ik straks bij Staatsbosbeheer aan de slag kan. Maar als dat niet lukt, vind ik vast ergens anders een mooie baan.”

Prima voorbereiding

Voorman Jaap Jan deelt dat vertrouwen. “Overal in de groensector is een groot tekort aan mensen. Deze leerwerkroute is een prima voorbereiding op een baan of opleiding in het groenvak. Als ik zie hoe deze jongens in korte tijd al gegroeid zijn, dan kan het niet anders dan dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan.”

 

Cookie-instellingen