Een bewijs van je praktische kwaliteiten

29-04-2021

Voor sommige mensen is het volgen van een reguliere mbo-opleiding niet haalbaar, om wat voor reden dan ook. Nu is er een alternatieve leerweg: praktijkleren in het mbo. Deelnemers behalen een praktijkverklaring en vergroten zo hun kansen op de arbeidsmarkt.  

Linda Westendorp werkt bij Menso, de organisatie die zich inzet voor een passende werkplek voor iedereen. Ze vertelt: “Eind 2019 deed het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een oproep aan alle arbeidsmarktregio’s: wie wil meedoen aan een pilot praktijkleren in het mbo? Mensen die om wat voor reden dan ook geen reguliere opleiding kunnen volgen, worden bij deze nieuwe leerweg alleen beoordeeld op hun praktische vaardigheden. Je gaat dus niet naar school en krijgt ook geen theorie, maar behaalt uiteindelijk wel een verklaring uitgegeven door het ROC. En dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Wij hebben contact gelegd met ROC Drenthe College om in onze regio zo’n pilot op te zetten. De eerste deelnemers hebben hun praktijkverklaringen inmiddels behaald. We hopen dat meer werkgevers zich de komende tijd aanmelden om een praktijkleerplek te bieden.”

Blij met de kans
Een van de deelnemers van mbo praktijkleren is Solomun Berhane Bereketab. Hij komt oorspronkelijk uit Eritrea en is ongeveer vijfenhalf jaar in Nederland. Hij werkt op de afdeling groenvoorziening van EMCO-groep. Onlangs heeft hij zijn praktijkverklaring gehaald én een arbeidscontract gekregen. Solomun vertelt: “In Eritrea was ik schilder, maar ik heb geen diploma. In Nederland is het moeilijk om een diploma te halen, want ik spreek de taal niet goed genoeg. Daarom was ik heel blij met deze kans. Ik houd niet van stilzitten, ben liever bezig. Ik vind het fijn om lekker buiten te werken. Het team is heel gezellig en de taal gaat steeds beter. Alleen als mijn collega’s plat met elkaar praten, versta ik het niet altijd. Maar dan willen ze het altijd wel even herhalen.”

 

 

Aan een half woord genoeg
Roland den Hollander is de praktijkopleider van Solomun. Hij vindt het een goede zaak dat iemand als Solomun de kans krijgt om zijn competenties in het groenvak zichtbaar te maken voor toekomstige werkgevers. “Ik had al snel door dat Solomun heel geschikt is voor dit vak. Ik hoefde hem maar één keer voor te doen hoe een heggenschaar werkt en hij knipte de heg al strakker dan ikzelf! Hij werkt voor drie en pakt alles heel zelfstandig op. De Nederlandse taal lezen is nog moeilijk voor hem, maar een gesprekje voeren gaat prima. Helemaal nu hij precies weet wat hij moet doen en aan een half woord genoeg heeft. Niet voor niets hebben we hem een arbeidscontract aangeboden. Op zulke mensen moet je zuinig zijn!”

 

 

Cookie-instellingen