Steeds meer werkgevers hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en willen hier meer invulling aan geven. Het Werkgeversservicepunt Drenthe is bij uitstek geschikt om hier bij te helpen, want ze bemiddelen niet alleen mensen met een uitkering naar werk maar bieden ook advies, begeleiding en aantrekkelijke faciliteiten rondom arbeid: hoe gemakkelijk kan het zijn?
Met de komst van de wet SUWI kregen gemeenten en UWV meer taken richting werkgevers om ze te adviseren en te ondersteunen bij vraagstukken rondom arbeid en bemiddeling van mensen met een uitkering. Ook het vormen van arbeidsmarktregio’s en één aanspreekpunt voor werkgevers hoorde hier bij. Mede door deze wet is het Werkgeversservicepunt Drenthe opgezet.
Het Werkgeversservicepunt Drenthe wordt gevormd door de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden, Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe, het UWV en de sw-bedrijven Alescon en Emco. Was aanvankelijk de focus voornamelijk gericht op de specifieke doelgroep van mensen met een arbeidsbeperking, het Werkgeversservicepunt Drenthe is er voor alle mensen met een uitkering die werk zoeken.Coördinator Nina Beswerda licht toe: ‘Of het nu gaat om mensen die een bijstandsuitkering hebben, een WW- of Wajong uitkering, of nu een plek hebben in een sociaal werkbedrijf, iedereen die kan en wil werken, bemiddelen wij. Door het bieden van maatwerk wordt heel gericht met werkgever en werknemer besproken welke mogelijkheden er geboden kunnen worden. Te denken valt hierbij aan onder andere scholing en begeleiding. Werkgevers worden niet van het kastje naar de muur gestuurd, maar worden geholpen door één aanspreekpunt: de accountmanager in hun regio.
Team van accountmanagers
Matching door een bundeling van krachten, dat is het geheim van het succes van het Werkgeversservicepunt Drenthe. Hier werken de negen organisaties samen die een indrukwekkende kennis en ervaring op het gebied van arbeid in huis hebben. Een team van drie medewerkers staat als eerste werkgevers te woord. Ze faciliteert een kleine dertig accountmanagers van de negen deelnemende organisaties, die allemaal contacten hebben met werkgevers in hun regio. Uiteraard zijn er ook goede contacten met de uitzendbureaus, onderwijsinstellingen en re-integratieburo’s in de regio.
De dienstverlening van het Werkgeversservicepunt Drenthe is veelzijdig. Aan de ene kant is het de matchmaker bij vraag naar en aanbod van werk. Daarnaast biedt het verschillende faciliteiten aan om werkgevers te motiveren om in zee te gaan met iemand die aan de kant staat maar wel talenten heeft en graag wil werken.‘Een ondernemer die op zoek is naar medewerkers kan terecht bij vacaturebanken of een uitzendbureau. Al te vaak vergeet hij dat het Werkgeversservicepunt Drenthe ook kan helpen bij het vinden van de juiste medewerkers. Daar willen we graag verandering in brengen. De ondernemer wordt geholpen bij het opstellen van een vacature, wordt geïnformeerd over veranderingen in wet- en regelgeving of bij het invullen van begeleiding van medewerkers. De accountmanagers halen alles uit de kast om de werkgever naar de zin te maken, van proefplaatsing tot aanpassing van de werkplek en begeleiding.’
Betrokken en loyaal
Als een werkgever een vacature heeft of een vraag over arbeid, dan hoeft hij het Werkgeversservicepunt Drenthe maar te bellen of te mailen. ‘We beginnen met aftasten wat de bedoeling is, wat de vraag van de ondernemer inhoudt. Een afspraak met een accountmanager is zo geregeld. Op basis van de uitkomst van de vraag kan bijvoorbeeld gezocht worden in de uitgebreide werkzoekenden bestanden naar geschikte kandidaten. Afhankelijk van de kandidaten en de werkgever worden er faciliteiten geboden om de nieuwe medewerker goed te laten functioneren op zijn werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een training over de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking of een (om)scholing. Het uitgangspunt is altijd een duurzame arbeidsplek en er wordt veel gedaan om de match tot een succes te maken.’Iemand die contact opneemt met het Werkgeversservicepunt Drenthe wordt te woord gestaan door één van de drie medewerkers van het team. ‘We hebben iemand uit de bijstand aangenomen, iemand met een werkeloosheidsuitkering en iemand die net te horen had gekregen dat haar arbeidscontract niet werd verlengd. Een mooie afspiegeling van wat we voor werkgevers doen, we geven zelf het goede voorbeeld.’Voordelen voor een ondernemer om iemand vanuit een uitkering aan te nemen zijn behalve een keur aan ondersteuning vanuit het Werkgeversservicepunt Drenthe ook de mogelijkheid om zich te positioneren als maatschappelijk verantwoord ondernemend én het rekruteren van goede en goed gemotiveerde medewerkers. ‘Juist mensen die graag willen werken, maar de kans niet krijgen, zijn zeer betrokken en loyaal. Ze presteren als geen ander.’
Samen spring je verder
Het Werkgeverservicepunt Drenthe gaat uitgesproken creatief te werk en beperkt zich niet tot bemiddeling. ‘Zo hebben we werkgevers ondersteund bij de vorming van een coöperatie. Hierin werken bedrijven samen bij het (anders) inzetten van medewerkers van bijvoorbeeld seizoen of marktsituatie, roulerend bij een van de bedrijven.’De komende tijd organiseert het Werkgeverservicepunt Drenthe, voor en samen met werkgevers, bijeenkomsten.’ Hiermee brengen we werkgevers samen om uitdagingen en knelpunten rondom arbeid, te bespreken en op te lossen. Hierbij ligt het accent op branches waar de vraag naar medewerkers hoog is, bijvoorbeeld bouw, elektro, metaal en logistiek. De werkgevers brengen elkaar dan op ideeën en profiteren van het feit dat je samen verder springt dan alleen.’
Ervaar wat het vernieuwde Werkgeversservicepunt Drenthe voor u als werkgever kan doen. Op de website van het Werkgeverservicepunt Drenthe www.wspdrenthe.nl vermelden we activiteiten en projecten die voor u als ondernemer interessant kunnen zijn.