Dankzij een strenge voorselectie van kandidaten en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, zijn de eerste resultaten veelbelovend.
Vanuit Werkgeversservicepunt Drenthe zijn Ilona Slomp (adviseur werkgeversdiensten bij het UWV) en Marco Schonewille (accountmanager sociale zaken SWO De Wolden Hoogeveen) betrokken bij het leerwerktraject ‘Leren en werken in de gehandicaptenzorg (niveau 2)’. Het traject is opgezet in samenwerking met het Alfa-college en Cosis, een van de grootste zorginstellingen in het noorden. In een voorschakeltraject van drie maanden kunnen de deelnemers eerst ervaren of het werken in de gehandicaptenzorg bij ze past. De eerste editie van dit voorschakeltraject is net succesvol afgerond: alle deelnemers stromen door naar een BBL-plek bij Cosis.
Meer in haar mars
Isabel Pipa is een van hen. Ze werd door haar werkcoach bij de gemeente Hoogeveen op het leerwerktraject gewezen. Isabel: “Mijn werkcoach wist dat ik graag in de zorg wilde werken. Ik moest een paar gesprekken voeren bij de gemeente en bij Cosis. Gelukkig heb ik kunnen laten zien dat ik erg gemotiveerd ben.” Marco Schonewille: “Isabel was al uitgestroomd naar schoonmaakwerk, maar we wisten dat ze meer in haar mars heeft. Zo hebben we nog een aantal kandidaten benaderd. Tijdens de selectiegesprekken hebben we goed duidelijk gemaakt wat werken in de zorg inhoudt en dat je bijvoorbeeld ook ’s avonds en in het weekend moet werken. Mensen die dat niet zagen zitten, vielen af.”
Bewust kiezen
Jantine Gruppen van het Alfa-college: “Die selectieprocedure is een van de sterke punten van dit leerwerktraject. Op school merken we dat alle deelnemers heel bewust kiezen voor de zorg. De motivatie is groot. Dat blijkt ook wel uit het feit dat van de elf deelnemers aan het voortraject er nu tien doorstromen naar de BBL-opleiding. En eentje gaat dat hopelijk in september nog doen. Verder is het directe contact met Cosis een groot voordeel voor ons. Doordat de deelnemers allemaal vanuit Cosis komen kunnen theorie en praktijk heel mooi aan elkaar gekoppeld worden.
Vertrouwen
Van november tot eind januari heeft Isabel meegedaan aan een voorschakeltraject. Isabel: “Mijn praktijkbegeleider gaf me meteen veel vertrouwen en liet me in alle rust wennen. Ik ben superblij dat ik nu aan de BBL-opleiding kan beginnen. Ik voel me helemaal thuis bij Cosis en het werk past goed bij me. In mijn ogen ben ik eigenlijk al geen leerling meer.”
Vacatures invullen
Ramona Evenhuis is recruiter bij Cosis. Zij vertelt: “Vooral vacatures op niveau 2 – helpenden die huishoudelijke taken combineren met eenvoudige verpleegtechnische vaardigheden– zijn moeilijk in te vullen. Dit leerwerktraject biedt daar een goede oplossing voor. We zijn blij dat we zulke gemotiveerde kandidaten kunnen toevoegen aan onze teams. Als we voldoende plekken en begeleiders kunnen bieden, krijgt het traject wat ons betreft zeker een vervolg.”
Samen problemen aanpakken
Daar is Ilona Slomp het helemaal mee eens. “We hebben begin maart een bijeenkomst gepland met zorginstellingen die ook een dergelijk traject willen opstarten. Wij zijn erg tevreden over het verloop van het eerste voorschakeltraject. Het is mooi om te zien dat mensen vanuit de bijstand of de WW zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Cosis en het Alfa-college verdienen een groot compliment voor de goede begeleiding.” Marco Schonewille vult aan: “Dit is een mooi voorbeeld van wat er bereikt kan worden als de drie o’s – overheid, onderwijs en ondernemers – goed samenwerken. Als iedereen zich inzet voor hetzelfde doel, kun je problemen écht aanpakken.