Onderwerpen waar accountmanagers uit het sociaal domein en inkoopadviseurs van de zes gemeenten uit de Arbeidsmarktregio Drenthe met elkaar over in gesprek gingen tijdens de eerste kennis- en inspiratiesessie SROI van de AMRD op 28 oktober jl.
In gesprek met wethouder Jan Batelaan
Na de aftrap van de bijeenkomst door André Kolk en Marja Paas van het Coördinatiepunt SROI was het woord aan wethouder Jan Batelaan van Midden-Drenthe. Als portefeuillehouder SROI voor de AMRD ging hij in op het waarom van SROI. Vanuit zijn visie bracht hij een aantal stellingen in van waaruit het gesprek ontstond over vraagstukken zoals: welk effect willen we bereiken met SROI, is SROI wel nodig om ondernemers te activeren om doelgroepen van SROI een plek te bieden binnen hun organisatie, hoe verhoudt SROI zich t.o.v. de lage werkloosheidscijfers en krapte op de arbeidsmarkt en hoe zit het met ‘past performance’ bij de invulling van SR verplichting?
Ondernemer aan het woord
En hoe kijkt een ondernemer aan tegen SROI en het verplicht karakter daarvan? Hierin namen opleidingscoördinator Albert Kamps en HR adviseur Jenny van der Werff van Avitec uit Nieuw-Buinen ons mee. Als infra & milieu ondernemer heeft Avitec een belangrijke regionale functie en hechten ze veel waarde aan maatschappelijke betrokkenheid. Kansen bieden aan stagiaires (van PRO onderwijs tot HBO en BBL) en aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (o.a. via SROI) zit in het dna van hun organisatie. Een inspirerend verhaal met voorbeelden hoe statushouders en jongeren zonder opleiding succesvol binnen Avitec aan het werk zijn. Ook spraken we met ze over wat er beter kan om meer resultaat te behalen met SROI in projecten en hoe we daar met ondernemers in kunnen samenwerken.
SROI in de praktijk
Ter afsluiting van de kennissessie hebben we ons in groepjes gebogen over een drietal vragen gericht op de dagelijkse praktijk van SROI. Over het toepassen van de bouwblokken en menukaart, hoe je komt tot een succesvolle invulling van SROI en welke hobbels we in de praktijk tegenkomen. De opbrengst van de kennissessie samen met de ervaring en opbouwende verbeterpunten van Avitec nemen we mee in de vervolgstappen en ontwikkeling van SROI binnen onze arbeidsmarktregio.
Social Return On Investment (SROI)
Iedereen moet zoveel mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. Dat betekent dat iedereen uitzicht heeft op werk en inkomen. Als overheid bevorderen we daarom dat ondernemers bij aanbestedingen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Dit heet social return on investment (SROI). Bij opdrachtverstrekking geeft de opdrachtgever aan dat een deel van het werk, waar mogelijk, gedaan moet worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als een ondernemer de klus krijgt, hoort daar dus meteen deze opdracht bij. Een opdracht die een mooie, betekenisvolle bijdrage kan leveren aan inclusief ondernemen.