Ze startten met het maken van medische mondmaskers voor de Nederlandse markt. Jos en Shakira van 12WASH pleiten voor het behouden van de maakindustrie in de regio, daar zijn wel mankrachten voor nodig.
Mondmaskers maken
‘’Het begin van de coronaperiode is ontzettend schrijnend geweest. Overal in de zorg was een tekort aan mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Meestal worden de mondmaskers besteld in China, maar in de coronaperiode liepen we tegen logistieke problemen aan. De mondmaskers waren simpelweg niet leverbaar. Wij pleiten daarom voor het behoud van de maakindustrie in de omgeving. Zo ben je minder kwetsbaar. Wij maken de mondmaskers zelf en sourcen naar materialen binnen 80 km rondom Nieuw-Buinen.”
Maakindustrie: je moet niet alles willen automatiseren
‘’Als je de maakindustrie hier wilt houden, heb je handen nodig. Tuurlijk, je kunt heel veel automatiseren, een machine lijkt heel efficiënt. Je kunt immers precies uitrekenen wat iets kost en het kost geen manuren. Wij bekijken dit op een andere manier, en vinden dat je niet alles moet willen automatiseren, hiermee draag je ook bij aan de werkgelegenheid!’’ Terwijl we door de productiehal lopen, legt Jos uit dat hij juist wil dat het maken van bijvoorbeeld mondmaskers mensenwerk blijft. ‘’Zoals je ziet staat hier een machine waaraan twee mensen staan. Hier worden de mondmaskers gemaakt. Dat komt heel precies. De mondmaskers worden immers gebruikt in de zorg en als het niet op de juiste manier gebeurt, dan heeft dat gevolgen. Daarom hebben we het proces gedeeltelijk geautomatiseerd. Fateh, die je daar aan het werk ziet, of een andere collega verzorgt altijd de laatste kwaliteitscontrole."
Werven van mensen
"We hebben regelmatig contact met gemeenten voor het werven van goede mensen. We zitten tussen twee gemeenten in, namelijk Stadskanaal en Borger-Odoorn, dus we hebben geluk’’, lacht Shakira. ‘’Ook via WerkgeversServicepunt Drenthe (WSPD) hebben we nu een aantal mensen in dienst. Hoe dat in z’n werk gaat? Ze komen bij ons op gesprek, als dat klikt spreken we een korte proefperiode af. Als dat van beide kanten goed bevalt, komen ze bij ons werken. Zo hebben we iemand aan het werk die we pas geleden een vast contract hebben aangeboden. Hij is ontzettend goed in wat ie doet en hij voelt zich ook goed hier. Omdat hij uit Syrië komt, hebben we wel te maken met een taalbarrière. In zo’n geval kost het iets meer tijd om iemand in te werken. Je moet dingen simpelweg iets vaker uitleggen. Dat vinden we niet erg. We nemen graag de tijd. Als blijkt dat iemand zich graag ontfermt over één onderdeel van het proces, delen we het werk op. We hebben altijd een doorgewinterde collega op de vloer rondlopen, die klaarstaat om te helpen of een vraag te beantwoorden", legt Shakira uit. ‘’Een goede mix is belangrijk", vult Jos aan. "We hebben heel veel verschillende mensen aan het werk. Dat vinden we leuk, maar bovenal, dat vinden we belangrijk. Als je bij een organisatie werkt, dan ben je onderdeel van het bedrijf en dat voelen de mensen ook zo.“