View this email in your browser

Als ondernemer wilt u natuurlijk de best passende medewerkers. De adviseurs van Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) kunnen u hierbij helpen. Zij weten als geen ander welke talenten bij u in de buurt gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan en hoe u succesvol kunt werven onder bijzondere doelgroepen. Bovendien nemen ze u veel werk uit handen, omdat zij kunnen vertellen voor welke regelingen u als werkgever bij een potentiële nieuwe medewerker in aanmerking komt. Zo vindt u snel en met minder inspanning de nieuwste aanwinst voor uw bedrijf.



Toekomst in textiel
Marcel Wind en Wim Veldhuis
Ook bij bedrijven buiten de Arbeidsmarktregio Drenthe worden regelmatig kandidaten geplaatst. Zo bestaan er warme banden tussen de gemeente Coevorden en textielbedrijf Moderna uit Hardenberg. Wim Veldhuis kwam er acht jaar geleden binnen via een werkstage en groeide door tot ploegleider.
Moderna Textielservice biedt een compleet dienstenpakket op het gebied van textielreiniging, verkoop en verhuur van kleding, linnen en facilitaire producten, onder andere matten en toilethygiëne. Hoewel het in Hardenberg gevestigde bedrijf officieel buiten de Arbeidsmarktregio Drenthe valt, worden er wel veel kandidaten vanuit Drenthe geplaatst.
Kees Weinbrecher, accountmanager Team Actief voor werk van de gemeente Coevorden: “Dat heeft ook te maken met het feit dat Moderna tot 2013 in Gramsbergen zat. Dat jaar werd het bedrijf door een brand verwoest. Een jaar later werd het op een nieuwe locatie in Hardenberg voortgezet. Voor kandidaten uit Coevorden is dat iets verder weg, maar nog steeds goed te bereizen. Daar ondersteunen we ook in: we stellen vouwfietsen beschikbaar die ze kunnen meenemen in de trein.”
Plek voor iedereen
Kees onderhoudt nauwe contacten met zijn collega’s bij de gemeente Hardenberg en met Marcel Wind, jobcoach bij Moderna. Kees: “Voor elke kandidaat die gemotiveerd is, is er in principe een plek. Dit geldt voor mensen met een bijstandsuitkering, maar ook voor mensen met een indicatie banenafspraak en voor statushouders.” Marcel vult aan: “Elke kandidaat start op de afdeling horeca, waar we bed-, bad- en tafellinnen van restaurants, hotels, parken en sauna’s reinigen. We kijken goed naar de individuele behoeften: wat wil en kan iemand? Uiteraard gaat dit in nauw overleg met de klantmanager van de gemeente. Het streven is dat kandidaten doorgroeien naar een betaalde functie binnen Moderna. Of daarbuiten, als dat beter past.”
Doorgegroeid
Een mooi voorbeeld van iemand die vanuit een uitkeringssituatie succesvol geplaatst is bij Moderna, is Wim Veldhuis. Zo’n acht jaar geleden begon hij als werkstage met badjassen en handdoeken vouwen. “Al snel ben ik toen doorgegroeid naar andere afdelingen binnen Moderna. Nu ben ik ploegleider. Ik houd in de gaten of de productie goed doorloopt, los kleine storingen op en zorg dat de juiste medewerker op de juiste plek staat. Bij elke stap die ik heb gezet, ben ik goed begeleid. Ik heb eerst een paar keer het werk van de vorige ploegleider overgenomen toen die ziek was. Zo kon ik ontdekken of de functie bij me paste.”

 
Nieuw leerbedrijf
De komende tijd gaat Moderna uitbreiden en een nieuw leerbedrijf opzetten. Dat betekent dat er veel plek is voor kandidaten. Marcel: “Het wordt een aparte afdeling binnen de horeca-afdeling. Daar kunnen mensen uit de wind en in een vertrouwde omgeving wennen aan het werk, het werkritme en het omgaan met collega’s. Ze worden niet afgeschermd van de rest, maar draaien echt mee in het bedrijf. Dat maakt het ook eenvoudiger om later over te stappen naar een andere afdeling.”  
Harm Veenstra en Marcel Wind. Harm is één van de vaste medewerkers in het leerbedrijf.
Fijn werken in goede, collegiale sfeer
Kees: “Om kandidaten enthousiast te maken voor een werkplek bij Moderna bieden we ze een rondleiding aan en een gesprekje met Marcel. Dan komen ze er al snel achter dat Moderna geen lawaaierige, donkere fabriekshal is, maar een licht, schoon bedrijf waar het fijn werken is en waar een goede, collegiale sfeer hangt. En waar je dus ook voldoende kansen krijgt om door te groeien. Wim is daar een perfect voorbeeld van!” 
Marcel Wind en Wim Veldhuis



Linda Schultink
We maken kennis met Linda Schultink. Ze werkt inmiddels een paar jaar bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. Deze organisatie voert werk uit voor de gemeenten Hoogeveen en Zuidwolde.

Linda: ‘Ik ben in deze organisatie begonnen als Werkcoach re-integratie en participatie en Jobcoach. Sinds maart werk ik hier als Accountmanager Sociale Zaken.
 
Het betekent dat mijn focus nu iets anders ligt, maar ik probeer nog steeds een succesvolle match te bewerkstelligen tussen werknemer en werkgever. Als we samen met een werkzoekende stappen kunnen zetten naar een betaalde en duurzame werkplek, is mijn dag geslaagd. En iedere stap is er een.’
 
Het werk van Linda bestaat uit veel gesprekken en overleggen; met werkgevers, werkcoaches en werkzoekenden. ‘De populatie werkzoekenden waar ik mee werk is divers; mensen zonder uitkering, re-integratie- en participatie werkzoekenden, statushouders en jongeren. Geen dag is hetzelfde, er is veel afwisseling en dat is wat mijn werk zo boeiend maakt’, besluit Linda.
 
Contact

Telefoon: 06-40001964
E-mail: l.schultink@dewoldenhoogeveen.nl



 
Banenplan AT7 zorgt dat kandidaten grote stappen maken in hun ontwikkeling
Banenplan AT7 is een samenwerking tussen Menso en de Emco-groep. Vanuit Banenplan AT7 kunnen werkzoekenden met een uitkering vanuit de Participatiewet zes maanden aan het werk bij de Emco-groep. Ze kunnen kiezen uit veel verschillende werkzaamheden: groenvoorziening, postbezorging, het bedrijfsrestaurant, interne schoonmaak en ook zijn er plaatsen op de haspelafdeling, metaalafdeling en de verschillende montage en in- en ompakafdelingen. 

Werkervaring en werkritme
In deze periode kunnen de kandidaten werkervaring en werkritme opdoen. Het uiteindelijke doel is doorplaatsing naar een reguliere baan. Als blijkt dat de kandidaat in het eerste halfjaar er nog niet klaar voor is, dan is verlenging van het dienstverband bij de Emco-groep mogelijk. De eerste ervaringen laten een mooi beeld zien: kandidaten maken tijdens het eerste halfjaar of jaar mooie stappen maken in hun ontwikkeling. Ze zijn erg blij met de hen geboden kans en de werkzaamheden die ze doen.
Hoe werkt het?
Menso werft en screent arbeidsfitte kandidaten die vervolgens aan de Emco-groep worden voorgesteld. In gezamenlijkheid wordt vervolgens besloten of iemand geschikt is voor een dienstverband en in welk werk het beste geschikt is. Vanzelfsprekend heeft de kandidaat hier ook een stem in. Na de plaatsing wordt de kandidaat door Menso begeleid ter voorbereiding op uitstroom naar regulier werk. De Emco-groep werkt mee aan een snelle overgang.

100 kandidaten
Vanaf oktober 2020 zijn ruim 100 kandidaten opgenomen (geweest) in het Banenplan AT7, waarmee het gestelde doel ruim gehaald is. Het project biedt voldoende vertrouwen en perspectief voor de toekomst. Om nog beter aan te sluiten bij de wensen en eisen vanuit het reguliere bedrijfsleven (theoretische vaardigheden en diploma’s/certificaten) is binnen de groenvoorziening van de Emco-groep inmiddels een ontwikkeltraject opgezet. Het is de bedoeling om dit traject ook voor de andere soorten werk te gaan gebruiken. Zo kunnen nog meer mensen de stap maken naar een vaste baan.
Opleidingstraject Vrachtwagenchauffeurs
Vrachtwagenchauffeur. Voor veel mensen is het een droombaan. Dat blijkt ook uit de belangstelling voor de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Menso biedt deze opleiding aan in samenwerking met Nijland Verkeersscholen en opleidingscentrum DIBO. Veel werkzoekenden vonden hun weg naar de opleiding en veel zijn daadwerkelijk de vrachtwagen opgegaan via werkgevers in de gemeente Emmen. Het zijn mooie resultaten van deze samenwerking.
Er is al jaren veel belangstelling van werkzoekenden bij Menso om opgeleid tot worden tot vrachtwagenchauffeur. Deze belangstellenden krijgen, naast een intakegesprek, een rijtest aangeboden. Tijdens hun opleiding gaan de werkzoekenden die bijna klaar zijn met de opleiding al mee met de werkgeversadviseur naar werkgevers in de regio die op zoek zijn naar nieuwe vrachtwagenchauffeurs.
Dit zorgt voor een vlotte doorstroming na de afronding van het opleidingstraject. De kennis en expertise bij de rijscholen heeft Menso hierbij goed geholpen. Zij zijn dagelijks met de werkzoekenden bezig tijdens de opleiding en zien daardoor ook kansen bij werkgevers om een goede match te maken.
Zo leidt deze samenwerking dus tot mooie resultaten voor werkzoekenden, die zich kunnen laten scholen voor dit kansberoep, voor werkgevers in de gemeente Emmen die goed opgeleide chauffeurs uit de regio kunnen aannemen en ook voor Menso door de uitbreiding van het netwerk aan werkgevers en een opleidingstraject naar werk waar vraag naar is.



 
Op weg naar een andere manier van samenwerken!
De afgelopen 1,5 jaar hebben we als samenwerkende partners binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe met ondersteuning vanuit Perspectief op Werk voor vele inwoners en werkgevers het verschil kunnen maken. Juist ook door een andere manier van samenwerken!

Met een aantal inwoners, werkgevers en medewerkers van de Arbeidsmarktregio Drenthe gingen we in gesprek over hoe we voor hen het verschil hebben gemaakt. Hun ervaring en persoonlijke verhalen zijn verwoord, in beeld gebracht en gebundeld in het magazine ‘Perspectief op Werk – Op weg naar een andere manier van samenwerken’.

Social Return on Investment – een moeilijke term die staat voor mooie samenwerking
Ondernemers die meedoen bij aanbestedingen van (de meeste) overheden, moeten in hun offerte aangeven hoe ze, bij gunning, hun Social Return verplichting gaan invullen. Aanbestedende partijen geven steeds meer richting aan de gewenste invulling van deze opdracht. Ze bieden via het Coördinatiepunt SROI Drenthe ondersteuning aan ondernemers bij de verschillende fasen in dit traject. Zo maakt het Coördinatiepunt SROI Drenthe de opgave en invulling van Social Return on Investment makkelijker en beter. 

Samenwerking in het Noorden
Bij gunning van een opdracht met Social Return registreert de ondernemer deze in de Social Return Monitor. Dit is de digitale omgeving waar gegunde projecten of opdrachten met een Social Return contractafspraak in één overzicht staan en gemonitord worden. De arbeidsmarktregio’s Friesland, Groningen en Drenthe werken met dezelfde monitor. Dat maakt het voor ondernemers een stuk eenvoudig om mee te werken. Daarnaast zorgt het voor eenduidigheid.

Contact met het Coördinatiepunt?
Heeft u vragen over Social Return? Neem dan gerust contact op met het Coördinatiepunt SROI Drenthe:
E-mail: sroi@wspdrenthe.nl
Telefoon: 06-31039087 (maandag t/m donderdag)
Oogstmagazine: samen zaaien is méér Oogsten
In dit Oogstmagazine leest u de persoonlijke verhalen over successen vanuit de verschillende projecten in de Arbeidsmarktregio Drenthe. Over het kijken naar mogelijkheden, grijpen van kansen en samenwerking in onze arbeidsmarktregio.

We blikken in het magazine ook vooruit: waar zijn we mee bezig en wat zijn de plannen? Het magazine is in beperkte oplage gedrukt verkrijgbaar; ontvangt u graag een exemplaar? Stuur een mail naar info@wspdrenthe.nl.

We wensen u veel leesplezier en inspiratie! Naar het magazine: Samen zaaien is méér Oogsten.



 
Aankomende evenementen
 
E-mail: info@wspdrenthe.nl - Telefoon: 0800-0151 - Website: www.wspdrenthe.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) is een samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe waarin de accountmanagers van verschillende gemeenten, UWV en Sociale Werkbedrijven samenwerken: 
Copyright © 2022 Werkgeversservicepunt Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp