View this email in your browser
Werkgeversservicepunt Drenthe wenst u gezellige feestdagen en een ondernemend nieuwjaar! Bedankt voor uw betrokken werkgeverschap. We hopen dat we ook u ook in 2022 weer mogen helpen met het vinden van de best passende medewerkers. 

Lees vooral verder want ook in deze nieuwsbrief delen we inspirerende verhalen en meer!



Denken in mogelijkheden
Vorige maand won Norhan Alsheikh Hidar uit Hoogeveen de UAF-Award, een award voor gevluchte studenten en professionals die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Toen na haar vlucht uit Syrië bleek dat ze haar vak als apotheker in Nederland niet kon uitoefenen, zat Norhan niet bij de pakken neer. Nu is ze scheikundedocent op een middelbare school. 
Norhan vluchtte in 2014 vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië was ze apotheker, maar al snel bleek dat het moeilijk zou worden om dat vak in Nederland uit te oefenen. “Mijn Syrische diploma wordt hier gewaardeerd als bachelordiploma. Dat betekende dat ik een masteropleiding van minstens drie jaar moest volgen voor ik apotheker kon worden”, vertelt Norhan.
Voor de klas
Maar Norhan is iemand die denkt in mogelijkheden. “Ik ken mezelf goed en probeer altijd te kijken naar wat wél kan. Een Syrische vriend wees me op de opleiding Statushouders voor de Klas aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voordat ik uit Syrië vluchtte, was ik bezig met een masteropleiding om les te kunnen geven aan de universiteit. En in Nederland begeleidde ik als vrijwilliger vluchtelingen bij het leren van de Nederlandse taal. Lesgeven ligt me goed. De taal was natuurlijk een barrière, maar ik wist dat ik die wel onder de knie zou krijgen. Dus ik besloot me aan te melden voor de opleiding.” 
Intensief jaar
Norhan doorliep de opleiding in sneltreinvaart. Haar begeleiders op Windesheim spoorden haar aan om ook nog een kopopleiding te volgen, een eenjarige opleiding voor aankomende docenten. Norhan: “Dat was een heel intensief jaar, ik moest veel modules volgen, talloze verslagen schrijven en stage lopen. En dat allemaal in het Nederlands op hbo-niveau. Nog voordat ik ben afgestudeerd, zag ik een vacature bij het Dr. Nassau College in Assen. Ik heb gebeld, werd uitgenodigd op gesprek en ben aangenomen!” 
Bewondering
Laurens van Eck is Norhans werkcoach bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. “Norhan weet wat ze wil en gaat er dan helemaal voor. Ik heb veel bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Als gemeente hebben we haar de tijd gegeven om zich te ontwikkelen. We hadden ook kunnen zeggen: ‘Ga maar onder je niveau werken, al het werk is passend’, maar dat zou zonde zijn van haar potentie. We zien dat ze erg gemotiveerd is en hard werkt, dan kun je iemand dat vertrouwen ook geven.”  
Gestemd
Norhan geeft nu met veel plezier scheikunde aan derdeklas havo- en vwo-leerlingen. “Docent zijn is tegelijkertijd moeilijker én leuker dan apotheker zijn. Ik ben een sociaal mens en vind het contact met de leerlingen heel leuk. Ze weten dat ik misschien niet zo goed Nederlands spreek, maar dat ik wel heel veel vakkennis heb. Ik leer elke dag nog bij, bijvoorbeeld hoe je omgaat met moeilijke situaties in de klas. Toen ik was genomineerd voor de UAF-Award, hebben veel van mijn leerlingen op me gestemd. Zo lief! Daar ben ik nog wel het meest trots op, dat ik in korte tijd al zo’n mooie relatie met mijn leerlingen heb opgebouwd.” 
Investering in kennis en talent
Mardjan Seighali is directeur van het UAF, een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van gevluchte studenten en professionals. Elk jaar reikt het UAF een UAF-Award uit. Mardjan: “De prijs gaat altijd naar iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd en die zijn of haar kennis en kunde inzet voor de samenleving. Dat geldt zeker voor Norhan. Ik vind het bewonderenswaardig hoe flexibel zij zich heeft opgesteld. Toen bleek dat ze in Nederland haar vak niet kon uitoefenen, vroeg ze zich af: wat kan ik nog meer met mijn kennis? Dat je er dan voor kiest om les te geven aan pubers, terwijl het Nederlands niet je moedertaal is, getuigt van lef en moed. Voor werkgevers loont het om nieuwe Nederlanders kansen te geven. Het is een verrijking voor je organisatie en een slimme investering in kennis en talent.”
Kansen in Nederland
Ines Hukic is een van de docenten die de lessen voor de opleiding Statushouders voor de Klas verzorgt aan Hogeschool Windesheim. “Iedereen verdient een werkplek op zijn eigen werk- en denkniveau. Vooral voor statushouders met een bèta-achtergrond liggen er kansen in Nederland, want er is een tekort aan leerkrachten voor bètavakken. Dat is de reden dat wij als Windesheim deze opleiding aanbieden, in samenwerking met het UAF. Norhan is een zeer terechte winnaar van de UAF-Award. Ze was in haar land van herkomst nog geen docent, maar heeft zich het vak heel snel eigen gemaakt. Het voorbeeld van Norhan laat bovendien zien dat het positief uitpakt als gemeenten statushouders de kans geven om de taal beter te leren aan de universiteit of het hbo. Dan kunnen ze echt op hun eigen niveau aan de slag. Daar profiteren ze niet alleen zelf van, maar ook de samenleving als geheel.” 



Dorien Wilting-Koops
Deze keer maken we kennis met Dorien Wilting- Koops. Ze werkt als Coördinator Detacheren en Mobiliteit bij Menso in Emmen.

Dorien houdt van de afwisseling in haar werk: ‘Gelukkig is mijn werkdag nooit hetzelfde en dat maakt het ook zo leuk. Want werken met mensen is nooit hetzelfde. Iedereen is anders en iedereen moet zichzelf kunnen zijn.’ Haar werkdag is deels gevuld met gesprekken en overleggen. Alles is erop gericht om zoveel mogelijk werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen.
Belangrijke vraag in het werk van Dorien is: Hoe zorgen we dat onze kandidaten goede kans maken op de arbeidsmarkt? Dorien: ‘Ik ben veel bezig met het (om) scholen van onze kandidaten. Vaak zijn deze trajecten in samenwerking met onderwijs en het bedrijfsleven. We proberen kandidaten klaar te stomen voor werk waar vraag naar is. Samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe is daarin ook erg belangrijk. Het is fantastisch te zien dat we met aandacht, coaching en begeleiding van onze kandidaten en werkgevers het mogelijk kunnen maken dat kandidaten duurzaam een nieuwe baan kunnen vinden.’

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Het vraagt van Dorien en haar collega’s om op de hoogte te blijven en snel in te springen op kansen die zich voordoen. ‘Ik vind die voortdurende vernieuwing erg leuk’, zegt Dorien. ‘Momenteel ben ik druk met onze nieuwe dienstverlening Menso Detacheren. Menso Detacheren zorgt dat het eenvoudig is om een werknemer vanuit de Participatiewet een werkplek te bieden binnen je bedrijf zonder haar of hem direct in dienst te nemen. We kunnen werknemers zes maanden detacheren. In deze periode wordt de werknemer gecoacht en begeleid door Menso. Zo wordt de kans op een duurzame match groter en worden eventuele risico’s verkleind. Samen werkt.’

E-mail:        d.wilting-koops@menso-emmen.nl
Telefoon:    06-11871133



Herintreders op de arbeidsmarkt gezocht, het werkt met New Jobportunities 2.0!
Het project New Jobportunities 2.0 is medio 2021 uitstekend van start gegaan met regionale en landelijke aandacht. New Job 2.0 is een samenwerking van de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe, de gemeenten in de Arbeidsmarktregio Drenthe, het UWV, de Agentur für Arbeit Nordhorn, Zero to One, het Rijnland Instituut en CMO STAMM. Doel is het aanboren van de ‘stille reserve’, de groep mensen die nu niet werkt en ook geen uitkering heeft. Vaak zeer gemotiveerde arbeidskrachten die graag (weer) aan het werk gaan. Niet omdat het moet maar omdat ze dat willen. Dit vanuit de gedachte dat werken niet alleen een inkomen is, maar ook een vorm van zingeving.

Deze samenwerking is uniek te noemen, omdat een klantmanager van de gemeente niet het maatwerk kan bieden wat deze niet-uitkeringsgerechtigde nodig heeft. Het komt namelijk best vaak voor dat een herintreder zich voor hulp bij het zoeken naar een passende werkplek bij de gemeente meld. Vaak zijn ze er een poosje uit geweest en weten ze niet precies waar hun talenten en ambities nog liggen. 

100 werkzoekenden
Met New Jobportunities 2.0 begeleiden de samenwerkende partijen 100 niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden uit de grensstreek van de provincie Drenthe/Overijssel en Landkreis Emsland/Grafschaft Bentheim naar de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Ze worden begeleid naar ondernemers of overheidsinstellingen in de Duits-Nederlandse grensregio. Inmiddels zijn sinds de zomervakantie 30 kandidaten toegeleid, van wie al 10 mensen een nieuwe baan of passende vervolgopleiding hebben gevonden. Er zijn korte lijnen tussen de samenwerkende partijen die allemaal graag toewerken naar die 360 graden arbeidsmarkt, eentje zonder grenzen.  De samenwerkende partijen willen New Jobportunities ook na de subsidieperiode voortzetten door het bestaande netwerk te versterken.


Lees het complete artikel, inclusief succesverhalen hier.



 
Regio in Beeld Drenthe 2021
Op dinsdag 2 november vond de UWV webinar Regio in Beeld Drenthe plaats. Marie-Louise Harsta (rayonmanager UWV WERKbedrijf Groningen - Drenthe) ging in gesprek over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de uitdagingen en kansen die er liggen met Raymond Wanders (voorzitter bestuur Arbeidsmarktregio Drenthe / wethouder gemeente Emmen), Geert van der Wal (manager werkgeversdienstverlening UWV) en Ankie Rütze (Personeelsadviseur – Hoofd Administratie bij Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf).

Wilt u het webinar (nog een keer) bekijken? Klik dan hier.

Via deze link kunt het het document Regio in Beeld nalezen.

Het Noorden werkt door: op weg naar nieuw werk 
Het Noorden werkt door is een hecht team van loopbaancoaches, met een groot netwerk van opleiders en werkgevers. Zij zijn er voor u om te ondersteunen van werk naar werk.

Zij helpen u graag met:
- Stilstaan bij verlies van werk
- Verbeteren van uw financiele situatie
- Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
- Inzicht in uw kansen op werk
- Advies over opleidingen en vakdiploma's
- Netwerkgesprekken bij werkgevers


Ja, mijn werknemers willen door
Willen uw werknemers door en kunnen ze hulp gebruiken naar ander werk? Dan heeft het Noorden Werkt Door alles in huis. Praktisch en kosteloos. Elke situatie is anders, daarom beginnen zij met een kennismaking om te onderzoeken wat ze voor u en uw werknemer kunnen betekenen.

Plan direct uw gesprek
E-mail: drenthe@hetnoordenwerktdoor.nl
Harrie Helpt Training in 2022
Wanneer een werknemer met een arbeidsbeperking goed wordt ondersteund door een naaste collega, wordt de kans op succesvol participeren aanzienlijk verhoogd. Om deze reden is de “Harrie Helpt Training” ontwikkeld. In samenwerking met CNV-Jongeren organiseert Werkgeversservicepunt Drenthe in 2022 opnieuw een Harrie Helpt Training. Vanuit Werkgeversservicepunt Drenthe bieden we u de training kosteloos aan. De training van 3 en 24 maart is vol. Er zijn nog plekken beschikbaar voor de training die plaatsvindt op 15 maart en 12 april 2022.
Ook gericht op statushouders
Naast de training die gericht is op werknemers met een arbeidsbeperking, organiseren we in 2022 ook een training gericht op statushouders. De trainingsdagen zijn op donderdag 17 maart 2022 en donderdag 7 april 2022. Ook voor deze training zijn nog plaatsen vrij!

U wilt uzelf of uw medewerker(s) graag aanmelden? Doe dit door een mail te sturen naar: info@wspdrenthe.nl en vermeld hierbij om welke training het gaat. U kunt met maximaal 2 personen deelnemen. Na aanmelding laten wij u weten of er ruimte is voor u in de training. Mocht deze al vol zijn, dan plaatsen we u op de wachtlijst.

Vanaf vrijdag 24 december 2021 zijn wij afwezig in verband met de kerstvakantie. Vanaf maandag 10 januari 2022 staan onze adviseurs weer voor u klaar!


 
Aankomende evenementen
 

3 en 24 maart 2022 
Harrie Helpt Training - collega met een arbeidsbeperking (VOL)

  15 maart en 12 april 2022 
Harrie Helpt Training - collega met een arbeidsbeperking

 17 maart en 7 april 2022 
Harrie Helpt Training - statushouders
E-mail: info@wspdrenthe.nl - Telefoon: 0800-0151 - Website: www.wspdrenthe.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) is een samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe waarin de accountmanagers van verschillende gemeenten, UWV en Sociale Werkbedrijven samenwerken: 
Copyright © 2021 Werkgeversservicepunt Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp