Wat motiveert jou om dit werk te doen?
Mijn drijfveer is dat ik anderen wil laten inzien hoeveel talent ze hebben; mensen zelfvertrouwen geven. De Drentse eigenschap die veel van onze bezoekers hebben, zorgt er soms voor dat ze niet durven uit te spreken wat ze kunnen. Snakken is een Gronings woord voor opscheppen en wordt ook veel in Drentse gebruikt. Ik laat onze bezoekers zien dat weten wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en dit uitspreken, een prima eigenschap is.
Kan je een voorbeeld geven van iemand die je recent hebt geholpen?
In januari sprak ik een vrouw van begin veertig. Na een turbulente jeugd, verschillende banen en een hulpverleningstraject was zij klaar om een loopbaanswitch te maken. Tijdens de gesprekken met haar adviseur van UWV kwam naar boven wat ze altijd al wilde worden: treinmachinist. Ze had al voortvarende stappen gemaakt. Door te netwerken werd ze uitgenodigd om een sollicitatiebrief te schrijven. Toen heeft ze -op advies van haar adviseur werk van UWV- contact opgenomen met Leerwerkloket. Ze wilde graag geholpen worden om de juiste woorden te vinden voor haar brief. Daarnaast was ze best onzeker over haar eigen talenten. Samen zijn we gaan zoeken naar haar drijfveer voor dit beroep. Waar komt het vandaan? Welke verantwoordelijkheden en competenties worden gevraagd voor deze baan? Na ruim een uur uitvragen, hebben we samen haar brief geschreven.
Fast forward ….. april 2024. Er komt een vrolijk mailbericht bij mij binnen met de tekst ‘Het is gelukt! Ik ben aangenomen’.
Wat organiseerde Leerwerkloket Arbeidsmarktregio Drenthe tijdens de Maand van Leren en Werken?
In Drenthe hebben wij gekozen voor een week lang workshops. Deze werden op de locaties in Emmen, Hoogeveen, Beilen en Coevorden gegeven. Het maken van een CV met behulp van Canva en ChatGPT, Netwerken en oefenen met een werkgever, Leven lang ontwikkelen: maken van een moodboard over de ontwikkelwensen, Motivatiebrief schrijven, LinkedIn en Ontdek welke beroepen bij je passen. Deze laatste drie waren het meest populair.
Wij kiezen altijd bewust voor actieve workshops. Niet te veel theorie, maar vooral aan de slag met hulp van materiaal vanuit het landelijk Leerwerkloket en zelfontwikkelde producten.
De deelnemers waren zelf ontzettend welwillend om nieuwe kennis op te doen én elkaar te helpen. Het is een mooie (eerste) stap om aan de slag te gaan met de loopbaanwensen. Ook is voor veel deelnemers duidelijk geworden dat het nemen van loopbaanstappen tijd kost die je jezelf mag geven en dat het parallel kan lopen met het zoeken naar een baan om inkomsten te genereren.
Wat doe jij om jezelf te blijven ontwikkelen?
Ik ben een fervent lezer en nieuwsgierig aagje. Geen romans of thrillers maar boeken over motivatie, psychologie en communicatie. Daarnaast luister ik tijdens mijn reistijd vaak naar podcast over deze onderwerpen. Webinars, seminars en bijeenkomsten binnen mijn vakgebied volg ik. Ik werk niet enkel bij Leerwerkloket, maar ook bij Regionaal Mobiliteitsteam en UWV. Daar volg ik interne cursussen. Elk jaar stel ik mijzelf een ontwikkelingsdoel. Van LinkedIn onder de knie krijgen, goede teksten schrijven tot beter presenteren voor groepen. Hierdoor kom ik uit mijn comfortzone én blijf ik mij ontwikkelen in een steeds veranderende arbeidsmarkt.