Een schot in de roos
Henk is 61 en woont in Hoogeveen. De laatste 6 jaar was hij postbode. ‘Mooi werk, maar fysiek erg zwaar. Door weer en wind op de fiets de post bezorgen, daar kreeg ik last van’ vertelt Henk. Daarom ging hij actief op zoek naar ander werk. Op een ochtend belde Henk met Zwanet Rosema, zijn werkcoach bij leerwerkbedrijf Stark. Hij had een vacature gezien. ‘Al pratende merkte ik dat deze vacature niet past bij Henk als persoon. Henk wil graag eer van z’n werk en zien wat hij doet’ zegt Zwanet. En omdat ze goede connecties heeft met Biscuit International was een gesprek met Richard Smits snel geregeld. Dat bleek een schot in de roos te zijn.
Eigen tempo
Richard is bedrijfsleider bij Biscuit International en heeft een warm hart voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Ik geef ze graag een kans. Daarom zeg ik ook nooit ‘nee’. We gaan het sowieso altijd proberen’ vertelt Richard. Bij Biscuit International is een speciaal ingerichte productielijn voor deze groep mensen. Lijn 8 om precies te zijn. En daar werkt Henk dus ook aan. Samen met 3 andere collega’s doen ze de per stuk verpakte koeken in bakjes en daarna in dozen die ze opstapelen. Tot slot plakken ze er stickers op. Richard vertelt: ‘Bij lijn 8 bepalen de mensen de snelheid. Dat is een bewuste keuze. Bij de andere productie- en inpaklijnen gaat dat anders. Daar bepalen de lopende banden de snelheid. Henk en zijn collega’s van lijn 8 werken dus hard, maar wel op hun eigen tempo. En dat werkt heel goed’ zegt Richard.
Ajax en Feyenoord
Zwanet beaamt dat. Op de allereerste werkdag van Henk was zij er ook bij. ‘Uit ervaring weet ik dat de mensen dit prettig vinden. Zo is er een bekend gezicht in de buurt als ze vragen hebben’ merkt Zwanet op. Henk knikt instemmend. Vanaf dag 1 voelt hij zich thuis. Het werk én het contact met zijn collega’s vindt hij enorm leuk en gezellig. ‘Er is altijd wel ruimte voor een praatje of grapje. De ene keer gaat het over het weekend. Maar het gaat ook regelmatig over Ajax en Feyenoord. Het is hier een fantastische plek om te werken!’ lacht Henk. Hij hoopt dan ook dat er meer collega’s van Stark de kans grijpen om hier aan het werk te gaan.
Warme broodjes
Henk is bij Biscuit International niet de eerste medewerker met afstand tot de arbeidsmarkt. ‘En zeker ook niet de laatste’ zegt Richard. Hij is trots op ‘zijn’ bedrijf dat al ruim 25 jaar kansen biedt aan mensen zoals Henk. ‘We maken al een hele tijd koekjes: we bestaan sinds 1872! Toen begonnen we als Frijling. Tot 2006 was het een familiebedrijf. Daarna zijn we een paar keer overgenomen en zijn we het huidige Biscuit International met in Dalfsen ongeveer 75 mensen in vaste dienst. In heel Europa zijn er 32 vestigingen, waarvan 12 in Nederland.
We bakken alles zelf én pakken het in. Van gevulde koeken, tot stroopwafels, rijstwafels, Buys-zoenen en nog veel meer. Bij alle supermarkten in Nederland gaan onze producten als ‘warme broodjes over de toonbank’, vertelt Richard enthousiast. Bij het aanhoren van deze mooie feitjes begint Henk te glunderen. Hij is er maar wat trots op dat hij daar nu onderdeel van is.
Loyale werknemers
Lang niet alle bedrijven staan te springen om mensen zoals Henk een kans te geven. ‘Ze zijn bang dat deze mensen vaak ziek zijn. Wij zien dat niet. Als je ze behandelt zoals elke andere werknemer, dan zijn ze enorm loyaal richting de werkgever’ merkt Richard op. ‘Je moet gewoon een keer die stap durven zetten. Hoe mooi is het dat deze mensen weer deel uitmaken van het arbeidsproces. Probeer het gewoon!’ zegt hij.
Een warm bad
En dat geldt ook voor de werkzoekenden zelf. Het lukt Zwanet niet altijd om iemand uit de regio Hoogeveen te plaatsen bij Biscuit International. ‘Dat komt omdat ze denken dat Dalfsen heel ver weg is. En dat valt reuze mee’ lacht ze. Henk is het daar roerend mee eens. Hij is in een half uurtje op zijn werk (vanuit Hoogeveen). En die reistijd is ook nog eens werktijd. ‘De opvang en begeleiding bij Biscuit International voelt als een warm bad. Je kunt het werk zowel staand als zittend doen. En van links naar rechts en andersom. Je kunt daarin dus afwisselen’ vertelt Zwanet nog.
Tot mijn pensioen
Ook al werkt Henk nog maar kort bij Biscuit International… 1 ding weet hij nu al zeker: ‘Als het aan mij ligt, dan blijf ik hier tot mijn pensioen!’ lacht hij. Richard en Zwanet vinden dat mooi om te horen en sluiten af met ‘Laten we daarvoor gaan en er een feestje van maken!’.