De arbeidsmarkt ziet er heel anders uit dan 10 of 20 jaar geleden. Door digitalisering zijn postkamers en postkantoren verdwenen, bankkantoren gesloten en archieven gedigitaliseerd. Met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) dreigen opnieuw banen verloren te gaan. Hoewel technologie banen heeft gekost, zijn er hierdoor ook veel nieuwe banen bijgekomen. Dit zijn wel andere soorten banen, bijvoorbeeld meer ICT-gerelateerd. Ook veranderen functies door digitalisering en worden er andere vaardigheden gevraagd. De behoefte aan persoonlijk contact blijft over het algemeen wel bestaan.
Voor administratieve beroepen werd lange tijd gedacht dat er door digitalisering van werkprocessen minder behoefte aan personeel zou komen. Uit een recent verschenen artikel van UWV blijkt dat dit niet voor alle administratieve beroepen leidt tot slechtere baankansen. Zo staat het beroep directiesecretaresse in Drenthe zelfs op de regionale lijst met kansrijke beroepen. Op dit moment staan er in Drenthe 20 vacatures open. Het werk is door digitalisering wel veranderd en er zijn andere taken bijgekomen. Voor directiesecretaresse geldt dat het werk nu complexer is dan in het verleden. Door de automatisering van eenvoudig administratief werk, krijgen directiesecretaresses steeds meer organiserende en adviserende taken. Dit vraagt om andere vaardigheden: een proactieve houding, kunnen meedenken en digitale bekwaamheid zijn erg belangrijk in deze functie.
Toename WW in Friesland en Groningen
Eind september ontvingen 4.706 inwoners van Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,8% van de Drentse beroepsbevolking. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe met 1,4% (64 uitkeringen). De grootste toename van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de groothandel. Het gaat hier vooral om magazijnmedewerkers. Vanuit de bouw daalde de WW juist: een gebruikelijke ontwikkeling na de zomer en de bouwvak.
In september nam de WW toe in alle drie noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar is er overal in het Noorden sprake van een stijging van het aantal WW-uitkeringen.
- UWV verstrekte eind september in de provincie Groningen 5.804 WW-uitkeringen; 2,5% meer dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind september 9,9% hoger dan vorig jaar.
- Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in september toe met 0,9% tot 6.153. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een stijging van 11,9%.
Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).
Toelichting
Over deze publicatie
In deze nieuwsflits wordt gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV. Dit is in lijn met het gezamenlijke landelijke persbericht van CBS en UWV. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. De WW-cijfers geven derhalve een goed beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In de bijlage treft u de WW-cijfers uitgesplitst naar de gemeenten voor de provincie.
WW-uitkering
UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. Het aantal WW-uitkeringen is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en “onwerkbaar” weer. De belangrijkste redenen om een WW-uitkering te beëindigen zijn werkhervatting en het bereiken van de maximale uitkeringsduur.
WW-percentage
Het WW-percentage is het volume WW uitgedrukt als % van de beroepsbevolking. Deze WW-cijfers hebben betrekking op het aantal WW-uitkeringen, niet op het aantal personen. Het WW-percentage dient niet te worden verward met het werkloosheidspercentage (CBS). De cijfers zijn per 5 januari 2024 aangepast aan de CBS-publicatie van de beroepsbevolking volgens regio-indeling Besluit Werkgebieden 2024.